Świąteczne mięsiwo

Views: 538

Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs. Chciałabym wam zaproponować bardzo prosty i uniwersalny przepis na świąteczne mięsiwo. Tak przygotowywane mięso ma tę przewagę nad pieczonym, że nie musimy niczym podlewać, aby pieczeń nie wyszła sucha. Do tego dania możemy wykorzystać dowolny rodzaj mięsa, a składniki i ewentualny czas przygotowania dostosować do jego wagi.

Oprócz podstawowych składników potrzebne nam będą: rękaw do pieczenia, folia spożywcza,
sznurek lub gumki recepturki do obwiązania.

Składniki:
– 500 g mięsa, np. schabu, filetu z indyka, karkówki,
– 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki,
– 1 łyżka majeranku,
– 1/2 łyżki soli,
– 1/2 łyżki przyprawy do gyrosa,
– 1/2 łyżki granulowanego czosnku.

Wykonanie:

Przyprawy mieszamy i odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wykładamy na deskę i obtaczamy w przyprawach. Przekładamy na folię spożywczą. Ewentualny nadmiar przypraw, który nie przykleił się do mięsa, zostawiamy na folii. Mięso owijamy szczelnie folią spożywczą, po czym przekładamy do rękawa do pieczenia, który także szczelnie zawijamy. Tak zapakowane mięso, dokładnie obwiązujemy sznurkiem lub związujemy gumką. Chodzi o to, aby nie dostała się do środka woda. Następnie mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, a gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy na małym ogniu ok. 35 minut (kilogramowy kawałek gotujemy ok. 65 minut). Po tym czasie wyłączamy grzanie pod garnkiem i nie podnosząc pokrywki zostawiamy w gorącej wodzie na kwadrans. Później przekładamy mięso na talerz, odwijamy z folii. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mięso przechowujemy w lodówce zawinięte w folię, aby nie traciło aromatu.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *