Fot. Monika Włudarska

Ciasto kubusiowe

Views: 58

Nazwa tego ciasta wzięła się od tego, iż krem jest przygotowywany na bazie napoju typu Kubuś. Do masy śmietanowej warto dodać sezonowe owoce, np. truskawki, maliny czy jeżyny.

Składniki:

– biszkopt:

6 jajek, a właściwie:

6 białek,

6 żółtek,

1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru,

1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki pszennej np. tortowej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

– masa kubusiowa:

– 1 litr soku typu Kubuś – jaki smak wybierzecie, taki otrzymacie krem,

– 4 budynie z cukrem (ja wykorzystałam bananowe).

– masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki 30%,

– 2 śmietan fixy,

– 2 – 3 łyżki cukru pudru.

– wiórki kokosowe do posypania ciasta.

Wykonanie:

Rozbić jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo połowę z odmierzonego cukru – wsypując go, cały czas miksować. Ubijać tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsyp resztę cukru. Dodać pianę z białek i delikatnie złączyć obie masy – najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie przel do przygotowanej blachy, wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec przez ok. 30 minut.

Masa kubusiowa

Z soku odlać połowę szklanki, dolać do pełna wody i rozmieszać w tym budynie. Pozostały sok zagotować, gdy zawrze wlać budynie i gotować, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą przelać na biszkopt i wystudzić.

Masa śmietanowa

Ubijamy śmietanę, dodajemy fixy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki aby całość stężała. Najlepiej na całą noc.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *