Kulinaria - przepisy

Ciasto kubusiowe

Nazwa tego ciasta wzięła się od tego, iż krem jest przygotowywany na bazie napoju typu Kubuś. Do masy śmietanowej warto dodać sezonowe owoce, np. truskawki, maliny czy jeżyny.

Składniki:

– biszkopt:

6 jajek, a właściwie:

6 białek,

6 żółtek,

1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru,

1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki pszennej np. tortowej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

– masa kubusiowa:

– 1 litr soku typu Kubuś – jaki smak wybierzecie, taki otrzymacie krem,

– 4 budynie z cukrem (ja wykorzystałam bananowe).

– masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki 30%,

– 2 śmietan fixy,

– 2 – 3 łyżki cukru pudru.

– wiórki kokosowe do posypania ciasta.

Wykonanie:

Rozbić jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo połowę z odmierzonego cukru – wsypując go, cały czas miksować. Ubijać tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsyp resztę cukru. Dodać pianę z białek i delikatnie złączyć obie masy – najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie przel do przygotowanej blachy, wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec przez ok. 30 minut.

Masa kubusiowa

Z soku odlać połowę szklanki, dolać do pełna wody i rozmieszać w tym budynie. Pozostały sok zagotować, gdy zawrze wlać budynie i gotować, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą przelać na biszkopt i wystudzić.

Masa śmietanowa

Ubijamy śmietanę, dodajemy fixy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki aby całość stężała. Najlepiej na całą noc.

0 0 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x