Fot. Monika Włudarska

Jesienny gulasz

Views: 131

Jesień to czas, kiedy nachodzi nas ochota na bardziej pożywne dania. W związku z tym, iż w tym roku mamy piękną złotą jesień, postanowiłam przygotować lżejszą wersję gulaszu z szynki wieprzowej, papryki oraz pieczarek.

Składniki:

– 500 g szynki wieprzowej,

– pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,

– pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,

– 1 – 2 cebule,

– 150 g pieczarek,

– 2 czerwone papryki (ewentualnie jedna czerwona, a druga żółta),

– olej rzepakowy do podsmażania,

– 120 g koncentratu pomidorowego,

– sól i pieprz do smaku,

– pół łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego,

– 2 łyżki mąki pszennej (składnik ten można pominąć, wtedy gulasz będzie rzadszy),

– 2 litry gorącej wody.

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki, solimy, oprószamy słodką papryką i przyprawą do wieprzowiny. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Do zrumienionego mięsa dodajemy posiekaną cebulę i dusimy około 5 minut. W tym czasie kroimy na kawałki paprykę, a pieczarki w plasterki. Dodajemy je na patelnię i podsmażamy około 4 minut. W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i dodajemy zawartość patelni. Możemy to wykonać jako tzw. danie jednogarnkowe, jeżeli posiadamy garnek, w którym możemy bez obaw smażyć. Dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa, czyli około 2 godzin. Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku ostrą papryką i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Jeżeli chcemy zagęścić sos, rozrabiamy 2 łyżki mąki w około 150 ml zimnej wody i powoli dodajemy do gulaszu i chwilę gotujemy. Danie najlepiej smakuje odgrzewane.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *