Fot. Monika Włudarska

Ogórki z przyprawą do grilla, czyli otwieramy sezon ogórkowy

Views: 95

Polacy kochają ogórki. Wczesnym latem zajadamy się małosolnymi, ale kiedy zaspokoimy nasz apetyt na zielonego bohatera lata, zaczynamy myśleć o przetworach z udziałem ogórka w roli głównej. Obok klasycznych konserwowych i kiszonych, proponuję dwa bardzo ciekawe pomysły na zamknięcie choć części lata w słoiku.

Ogórki z przyprawą do grilla

Ogórki z przyprawą do grilla są pyszne, proste w przygotowaniu i budzą duże zainteresowanie biesiadników. Ps: jeżeli ktoś nie ma wprawy w upychaniu ogórków”, to niech składniki zalewy zrobi w podwójnej ilości.

Składniki:

– 2 kg ogórków,

1/2 kg cebuli,

3 łyżki soli.

Zalewa:

– 2 i 1/2 szklanki wody,

– szklanka octu 10%,

– 1 i 1/3 szklanki cukru,

– czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla,

– 1/2 łyżki gorczycy.

Wykonanie:

Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

Składniki zalewy gotujemy. Odsączone ogórki wraz z cebulą układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą – pasteryzujemy 3 minuty (można w piekarniku), stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Ogóreczki koperkowe

Sałatka z ogórków w sosie koperkowo – ziołowym. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie tą pyszną sałatką. Tak mi posmakowała, że co roku robię sobie solidny zapasik.

Składniki:

– 5 kg ogórków gruntowych,

6 cebul,

4 łyżki soli.

Zalewa:

– 2 szk. octu,

– 2 szk. cukru,

– 4 łyżki posiekanego koperku,

– 0,5 łyżki pieprzu mielonego,

– 2 opakowania sosu koperkowo – ziołowego.

Wykonanie:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki. Warzywa mieszamy ze solą i dostawiamy na ok. 2 godziny, aby puściły sok. Warto w tym czasie je kilka razy przemieszać. Po 2 godzinach odlewamy sok. Z podanych składników gotujemy zalewę i studzimy ją. Następnie wlewamy do ogórków, mieszamy i dostawiamy na 10 min, po czym przekładamy w słoiki. Pasteryzujemy ok. 15 minut – można w piekarniku (piekarnik rozgrzany do 130 st. C).

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *