Fot. Monika Włudarska

Cukiniowy zawrót głowy

Views: 266

Nareszcie mamy sezon na cukinię, którą ja uwielbiłam pod każdą postacią. Warzywo to doskonale odnajduje się w każdej postaci, zarówno serwowane na ciepło, np. zapiekane, a także na surowo, w sałatkach. Popularność kabaczka w okresie letnim, jak i to, że bardzo dobrze rośnie w naszych ogródkach, sprawiło, że wiele osób uważa tę małą dynię za nasz rodzimy gatunek. W rzeczywistości cukinia (Cucurbita pepo, inaczej kabaczek) to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi ze słonecznej Italii, skąd notabene wzięła swą nazwę – zucchina (mała dynia). Najprostszym sposobem na przyrządzenie szybkiej i taniej potrawy z cukinii, jest podanie jej w formie krążków, przyprawionych solą oraz pieprzem, usmażonych, jak tradycyjne schabowe.

Kotleciki cukiniowo – pieczarkowe

Składniki:

– 1 średnia cukinia,

– 250 g pieczarek,

– 1 duże jajko,

– mały ząbek czosnku,

– bułka tarta,

– 3 – 4 łyżki posiekanego szczypiorku,

– sól,

– pieprz,

– olej do smażenia.

Wykonanie:

Cukinię i pieczarki oczyszczamy. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki (osobno). Cukinię solimy, mieszamy i odkładamy na sito. W tym czasie pieczarki podsmażamy z odrobiną soli oraz pieprzu. Studzimy. Cukinię odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy jajko, pieczarki, szczypior, czosnek (najlepiej przeciśnięty) i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą – ilość taka, aby masa przypominała kotlety mielone. Doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety – ja je mocno dociskam, aby pozbyć się nadmiaru soku. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Cukinia faszerowana

Składniki:

– 1 mała cukinia,

– ok. 150 g pieczarek,

– mała cebula,

– 2 łyżki startego żółtego sera,

– łyżka posiekanej natki pietruszki,

– sól,

– pieprz,

– olej rzepakowy.

Wykonanie:

Cukinię myjemy i odcinamy ok. 1,5 cm skórki z jednaj strony. Wydrążamy miąższ tak, aby powstał nam kształt kajaka. Cukinię lekko solimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pieczarki. W tym czasie ręcznikiem papierowym zbieramy z cukinii soki i wkładamy ją do piekarnika w temp. 180 st. Pieczarki lekko solimy. Cebulę drobno siekamy i jak pieczarki puszczą sok, wrzucamy i wspólnie podsmażamy do redukcji sosu. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Cukinię, która jest już ładnie podpieczona faszerujemy pieczarkami i dalej zapiekamy – można włączyć funkcję grilla i pieczemy kilkanaście minut. Pod koniec pieczenia posypujemy serem i chwilę zapiekamy. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Bezglutenowe placuszki z cukinii

Składniki:

– młoda nieduża cukinia,

– 1 ząbek czosnku,

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

– szczypta majeranku,

– 1 jajko,

– sól,

– pieprz,

– olej do smażenia,

– mąka ziemniaczana ok. 2 łyżek.

Wykonanie:

Cukinię obieramy (ja zostawiam trochę skórki) i ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte warzywo solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Szczypiorek siekamy, czosnek rozdrabniamy. Cukinię odciskamy, dodajemy jajko, szczypiorek, majeranek i mieszamy. Dodajemy mąkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy i na rozgrzanym oleju smażymy naleśniczki (placuszki) z obu stron do zrumienienia. Ciasto będzie lekko podchodziło sokami – nie odlewamy ich, tylko dokładnie mieszamy całość

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *