Fot. Monika Włudarska

Ziemniaki Hasselback z pieczonymi podudziami kurczaka

Views: 67

Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken, po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Od kilku lat przepis jest hitem internetu, co nikogo nie dziwi, ponieważ jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu, pyszne i odnajdzie się zarówno na stole solo, jak i dodatek do mięs. Ja te ziemniaczki polecam w spolszczonej wersji z kurczakiem.

Mięso:

– 4 podudzia z kurczaka,

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

– 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa,

– szczypta suszonego rozmarynu,

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

– 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,

– ewentualnie sól, jeżeli nasze mieszanki przypraw nie mają jej w składzie lub jest ona w małych ilościach.

Ziemniaki:

– 8 średnich ziemniaków,

– 2 łyżki oleju rzepakowego,

– sól,

– przyprawa do ziemniaków.

Wykonanie:

Mięso nacieramy dokładnie przeprawami i odstawiamy na minimum 30 minut. Możemy zamarynować je, np. na noc, jednak trzeba pamiętać, aby przed pieczeniem wyjąć je z lodówki, aby mięso się ogrzało w temperaturze pokojowej i równomiernie się piekło. Ziemniaki, najlepiej młode i podobnej wielkości, obieramy lub dokładnie myjemy. Ziemniaki nacinamy co 2 – 3 milimetry, tak aby nie przeciąć ziemniaka na dwie części. Najlepiej podczas tej czynności obok ziemniaka położyć sobie, np. drewnianą łyżkę, która będzie „ogranicznikiem” dla noża. Tak przygotowane pyrki, nacieramy olejem oraz przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 st. C. Ja piekłam to w ten sposób, że mięso umieściłam pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, a ziemniaki zawinęłam w folię aluminiową. Całość piekłam ok. 70 minut. W połowie pieczenia ziemniaki odwinęłam z folii, aby się zrumieniły. Tak samo postąpiłam z kurczakiem – zdjęłam pokrywkę naczynia. Mięso i ziemniaki, po odkryciu należy co jakiś czas obracać, żeby się równo zrumieniły.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *