Fot. Monika Włudarska

Sałatki na komunijny stół

Views: 397

Sałatka z serem i kabanosami

Składniki na 4 osoby:

– 150 g żółtego sera,

– papryka konserwowa – ilość odpowiadająca jednej średniej, świeżej papryce,

– kabanosy wieprzowe ok. 100 g,

– 3 łyżki majonezu,

– 2 łyżki jogurtu naturalnego,

– 3/4 puszki kukurydzy konserwowej,

– czosnek granulowany,

– sól,

pieprz.

Wykonanie:

Paprykę i kabanosy pokroić. Kukurydzę odsączyć, a ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Sałatka leśna polana

Składniki na 8 osób:

– duży słoik pieczarek marynowanych,

– pęczek szczypiorku,

– 3 jajka,

– 2 średnie marchewki,

– 5 średnich ogórków konserwowych,

20 dag sera żółtego,

– majonez,

– 3 ziemniaki,

– podwójna pierś z kurczaka,

– pieprz,

– pół małej cebuli,

– przyprawa do gyrosa,

– puszka kukurydzy,

– olej.

Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, usmażyć i wystudzić. Wystudzone ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Ser zetrzeć na grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Cebulę i szczypiorek posiekać. W misce mieszamy: kurczaka, ser, kukurydzę, cebulę, jajka, ziemniaki, marchewkę, ogórki – dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na dno naczynia (może być np. tortownica; ja użyłam okrągłego naczynia żaroodpornego) ułożyć ścisło pieczarki, posypać szczypiorkiem i wyłożyć resztę sałatki, dokładnie dociskając. Całość wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia położyć na naczyniu talerz i odwrócić sałatkę.

Sałatka z sosem tzatziki

Składniki na 6 osób:

– opakowanie makaronu orzo (ok. 250 g w kształcie ziarenek ryżu),

– 500 g piersi z kurczaka,

– puszka kukurydzy konserwowej,

– pół małego pęczka koperku,

– pół czerwonej cebuli,

– przyprawa tzatziki,

– ok 10 cm kawałek ogórka,

sól,

pieprz,

majonez (część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym).

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą tzatziki – tak, aby kurczak się nią pokrył. Mięso smażymy na oleju. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy i studzimy. Kukurydzę odsączamy, koperek siekamy, a ogórek kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem. Całość doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *