Fot. Monika Włudarska

Sałatki idealne na letni obiad

Views: 189

W ciepłe dni nie mamy ochoty jeść gorących dań, ani stać przy parujących garach. Idealnym rozwiązaniem jest podanie na obiad sałatki. Dużą zaletą jest to, iż te, które ja proponuję, z powodzeniem możemy przyrządzić, np. dzień wcześniej i na drugi dzień mieć szybki obiad. Jednak, aby sałatka mogła zastąpić pożywne drugie danie, powinna zawierać w sobie takie składniki, jak np. kasza, ryż, mięso czy makaron. Dzięki tym dodatkom, nasza sałatka będzie syta i dostarczy nam energii na resztę dnia.

Sałatka z kuskusem i sosem curry

Składniki na 4 osoby:

– szklanka (200 ml) kaszy kuskus,

– świeży ogórek (ok. 10 cm kawałek),

– pół czerwonej papryki,

– 3 rzodkiewki,

– kilka piórek szczypiorku do posypania,

– pół czerwonej cebuli,

– 3 łyżki majonezu,

– 2 łyżki jogurtu greckiego,

– sól,

– pieprz,

– curry.

Wykonanie:

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, a rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Zimny kuskus mieszamy z warzywami (oprócz rzodkiewki i szczypiorku) oraz majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry. Całość sałatki posypujemy stratą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Szybka sałatka z zupki chińskiej

Składniki na 4 osoby:

– 1 zupka chińska (ostry rosół),

– 1 puszka kukurydzy konserwowej,

– kawałek świeżego ogórka (ok. 10 cm),

papryka konserwowa 1/2 sztuki,

majonez – część można zastąpić jogurtem,

– 150 g żółtego sera,

– sól,

pieprz,

czosnek suszony.

Wykonanie:

Zupkę (lub inny makaron) przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Napęczniały makaron odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Jarzynowy gyros

Składniki dla 6 osób:

– 3 jajka,

– 2 średnie marchewki,

– 5 średnich ogórków konserwowych,

20 dag sera żółtego,

– majonez,

– 3 ziemniaki,

– podwójna pierś z kurczaka,

– pieprz,

– sól,

pół małej cebuli,

– przyprawa do gyrosa,

– puszka kukurydzy,

– olej.

Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, usmażyć i wystudzić. Wystudzone ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Ser zetrzeć na grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Cebulę i szczypiorek posiekać. W misce mieszamy: kurczaka, ser, kukurydzę, cebulę, jajka, ziemniaki, marchewkę, ogórki – dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *