Placuszki jogurtowe Karola Okrasy

Views: 822

Drodzy Czytelnicy, postanowiłam przetestować dla Was przepisy znanych na całym świecie kucharzy. Dzisiaj na patelnię wzięłam jednego z moich ulubionych szefów kuchni – Karola Okrasę. Jest on znany z tego, że lubi łamać przepisy i uwielbia kolendrę. Ja postanowiłam złamać to uwielbienie do wytrawnych potraw Okrasy i przygotować jego placuszki jogurtowe. Zapewniam Was, że są pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, wręcz idealne na weekendowe śniadanie.

Składniki:

– jogurt naturalny 400 g,

– mąka pszenna 250 ml,

– jajka 2 sztuki,

– olej do smażenia,

– cukier 2 łyżki,

– cukier waniliowy 1 opakowanie,

– soda oczyszczona 1/2 łyżeczki.

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę. Do ubitych białek dodajemy łyżkę cukru i chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Żółtka miksujemy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym na puszysty kogel. Do żółtek dodajemy jogurt i mieszamy. Do jogurtu i żółtek dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor placuszki – 1 łyżka ciasta to jeden placuszek.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *