Fot. Monika Włudarska

Mistrzowskie przekąski na smak zwycięstwa

Views: 213

Nasza reprezentacja rozbudziła apetyt na sukcesy na Mundialu. Apetyt dopisuje nam także podczas kibicowania przed telewizorem w gronie rodziny i przyjaciół. Najczęściej zjadamy słone przekąski, np. czipsy, orzeszki lub paluszki. Przygotowałam dla Was zestaw na wszystkie części meczowych pojedynków, które mam nadzieję zainspirują, nawet tych kibiców, którzy z kuchnią nie grają w jednej drużynie. Komponując menu na mecz, zapominamy o świątecznej zastawie, niewygodnych krzesłach, ale pamiętamy o papierowych serwetkach, bo podczas ataku Lewego na bramkę, o wypadek przy jedzeniu nie trudno. Serwujemy dania małe, na jeden kęs, albo takie, które można jeść bez problemu rękoma. Jeśli chcemy podać, np. sałatki, proponuję je poporcjować przed meczem, aby uniknąć zbędnego zamieszania. Z całego serca życzę Wam i sobie, aby nasi wrócili do kraju z tarczą, co również najlepiej świętować z pełną tacą.

Wrapy na pierwszą połowę

Składniki:

– placki tortilla (dowolne; ja użyłam tradycyjnych),

– ok. 2 plastrów szynki na jeden placek,

– majonez ok. 1 łyżki na jeden placek,

– papryka – 2 – 3 paski na jeden placek,

– ogórek – 1 grubszy plaster na jeden placek,

– ser żółty – 2 – 3 plastry na jeden placek,

– czosnek granulowany,

– dowolna zielenina, np. poszatkowana kapusta pekińska, liście świeżego szpinaku, sałata lodowa, mix sałat,

– sól.

Wykonanie:

Placek smarujemy majonezem, posypujemy czosnkiem. Układamy sałatę, szynkę, ser, ogórka, paprykę i lekko solimy. Tortille zwijamy w rulon i owijamy folią aluminiową. Zostawiamy na około 20 – 30 minut, po czym podajemy dowolnie pokrojoną.

Sprężynki z boczkiem na przerwę

Składniki:

– arkusz ciasta francuskiego,

– 150 g surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach,

– garść startego na drobno żółtego sera,

– zioła, np. oregano.

Wykonanie:

Ciasto rozwijamy i razem z papierem układamy na desce do krojenia. Na cieście układamy pojedynczo paseczki boczku (u mnie pionowo w odstępach 5 mm od siebie, ale zależy od wymiarów ciasta), tak aby można było wyciąć paski. Następnie ciasto i boczek zwijamy w sprężynkę. Pamiętajmy, aby piec na blaszce wyłożonej pergaminem i o zachowaniu odstępów między porcjami. Pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C do zrumienienia się. Pod koniec pieczenia posypujemy ziołami i startym serem. Serwujemy na ciepło z ulubionym sosem.

Mini pizza na drugą połowę

Składniki:

– płat ciasta francuskiego,

– szynka lub inna wędlina, np. salami,

– ser żółty,

– szczypiorek,

– oregano,

– ketchup.

Wykonanie:

Ciasto francuskie lekko smarujemy ketchupem – zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów ok. 3 cm margines. Oprószamy oregano, wykładamy szynkę oraz ser i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zwijamy w roladę – suchy brzeg dociskamy do ciasta, aby się przykleił. Ostrym nożem kroimy w plastry ok. 2 cm szerokości (jeżeli podczas krojenia plastry nam się spłaszczyły to lekko formujemy krążki). Krążki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C do zrumienienia (ok. 15 – 20 min). Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *