Karnawałowe tiramisu

Views: 462

Karnawał to czas, kiedy nie odmawiamy sobie słodkości. Chciałabym polecić Wam bardzo prosty w przygotowaniu deser.

Składniki na formę ok. 20 cm średnicy:

– 20 okrągłych biszkoptów,

– 250 serka mascarpone,

– 200 g śmietany 36%,

– 2–3 łyżki cukru pudru,

– kakao zwykłe do posypania,

– 50 g czekolady,

– 1 łyżeczka kawy.

Wykonanie:

Kawę zaparzamy w 50 ml wrzątku. Na dno blaszki wykładamy biszkopty i skrapiamy je kawą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, chwilkę miksujemy i dokładamy porcjami mascarpone (cały czas wolno miksując). Masę przekładamy na biszkopty i chłodzimy minimum 3 godziny. Wierzch deseru posypujemy kakao, a następnie ścieramy mocno schłodzoną czekoladę.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *