Gulasz cygański

Views: 396

Zimą ważne jest, abyśmy przynajmniej jeden posiłek dziennie jedli ciepły. Cygański gulasz jest szybki w przygotowaniu, sycący i dzięki ostrej papryce wspaniale nas rozgrzeje.

Składniki:

– ok. 400 g cienkiej kiełbasy,

– 2 duże czerwone papryki,

– 2 średnie cebule,

– ok. 300 g pieczarek,

– 2 – 3 większe ogórki konserwowe,

– 4 łyżki przecieru pomidorowego,

– ok. 250 ml wody,

– sól,

– pieprz,

– słodka i ostra papryka w proszku,

– 2 liście laurowe,

– 3 kulki ziela angielskiego,

– olej.

Wykonanie:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i białych włókien, a następnie kroimy w paski. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie ją zdejmujemy i na tłuszczu, który wytopił się ze smażenia wędliny, smażymy pieczarki, które doprawiamy solą oraz pieprzem. Do pieczarek, jak puszczą trochę soku, dodajemy cebulę i wszystko smażymy do redukcji płynu. W czasie, gdy smażymy pieczarki, w garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę. Solimy i chwilkę podsmażamy, często mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy kiełbasę, pieczarki, ziele oraz liście laurowe, przykrywamy i na małym ogniu dusimy. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki i przekładamy do garnka z gulaszem. Na końcu, kiedy papryka i pieczarki będą nam odpowiadały miękkością, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Gulasz świetnie smakuje z pieczywem, ale także np. z plackami ziemniaczanymi.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *