Fot. M. Włudarska

Coś na ruszt

Views: 230

Piękna pogoda za oknem sprawiła, że w tym roku sezon grillowy można uznać za otwarty już przed majówką. Na naszych rusztach najczęściej króluje kiełbaska i dlatego chciałabym zaproponować podanie jej w nieco innej wersji niż jadamy ją zazwyczaj.

Grillowane koreczki z kiełbasy i boczku

Składniki:

– cienkie plastry boczku wędzonego,

– plasterki kiełbasy o grubości ok. 5 mm (tyle, ile mamy plastrów boczku),

– średnia cebula.

Wykonanie:

Cebulę kroimy w plastry. Na plastrze boczku układamy plasterek kiełbasy i plasterek cebuli. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Na wierzchu umieszczamy kolejny krążek cebulki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku, aż do zrumienienia.

Proste szaszłyki z pieczarkami, kiełbasą i cukinią

Składniki na 2 szaszłyki:

– pieczarki ok. 8 sztuk,

– cukinia ok. 8 plastrów,

2 nieduże cebule,

– kiełbasa cienka (ok. 10 plastrów).

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i obgotowujemy w osolonej wodzie, około 10 minut. Plastry cukinii oprószamy lekko solą. Cebulę kroimy w krążki. Na patyki do szaszłyków nabijamy składniki w dowolnej kolejności, np. kiełbasa, cukinia, krążek cebuli, pieczarka itd. Grillujemy do pożądanego zrumienienia się szaszłyków.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *