Kulinaria - przepisy

Coś na ruszt

Piękna pogoda za oknem sprawiła, że w tym roku sezon grillowy można uznać za otwarty już przed majówką. Na naszych rusztach najczęściej króluje kiełbaska i dlatego chciałabym zaproponować podanie jej w nieco innej wersji niż jadamy ją zazwyczaj.

Grillowane koreczki z kiełbasy i boczku

Składniki:

– cienkie plastry boczku wędzonego,

– plasterki kiełbasy o grubości ok. 5 mm (tyle, ile mamy plastrów boczku),

– średnia cebula.

Wykonanie:

Cebulę kroimy w plastry. Na plastrze boczku układamy plasterek kiełbasy i plasterek cebuli. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Na wierzchu umieszczamy kolejny krążek cebulki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku, aż do zrumienienia.

Proste szaszłyki z pieczarkami, kiełbasą i cukinią

Składniki na 2 szaszłyki:

– pieczarki ok. 8 sztuk,

– cukinia ok. 8 plastrów,

2 nieduże cebule,

– kiełbasa cienka (ok. 10 plastrów).

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i obgotowujemy w osolonej wodzie, około 10 minut. Plastry cukinii oprószamy lekko solą. Cebulę kroimy w krążki. Na patyki do szaszłyków nabijamy składniki w dowolnej kolejności, np. kiełbasa, cukinia, krążek cebuli, pieczarka itd. Grillujemy do pożądanego zrumienienia się szaszłyków.

Tagi

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close
Close