Babka, królowa Wielkanocy

Views: 177

Babka, to jedno z ciast, bez których nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu. Z tym wypiekiem związanych jest wiele ludowych obyczajów. Dawniej wypiekano baby w piecach chlebowych i wierzono, że jeżeli w pomieszczeniu zjawi się mężczyzna, to babka opadnie… Wśród kobiet panowała opina, że jeżeli ciasto się jakiejś gospodyni nie udało, to marna z niej kucharka, dlatego panie wkładały wiele wysiłku aby świąteczne baby były idealne. Dzisiaj babki doczekały się mnóstwa modyfikacji smakowych, a samo ich pieczenie nie spędza już nikomu snu z powiek. Chciałabym podzielić się z Wami moimi dwoma ulubionymi przepisami na babkę. Pierwszy, to babka z dodatkiem proszku budyniowego, a drugi zadowoli smakoszy kawy.

Babka budyniowa

Składniki:

– masło 200 g,

– jaja 4 sztuki,

– cukier 1 szklanka,

– cukier waniliowy 2 łyżeczki,

– mąka pszenna 1 szklanka,

– budyń waniliowy 2 op. po 40 g,

– proszek do pieczenia 1 łyżeczka.

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę i proszek budyniowy przesiewamy przez sitko, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i znów mieszamy. Żółtka ucieramy wraz z cukrami na puszystą masę. Następnie do żółtek dodajemy miękkie masło i chwilę miksujemy. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy (masa będzie gęsta). Ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy – można użyć miksera na najmniejszych obrotach lub wymieszać łyżką. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekę w keksówce o wymiarach 10×25 cm) lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą formę do babki. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika – pieczemy w 170 st. C ok. 55–60 minut.

Babka kawowa

Składniki:

– mąka pszenna 1, 75 szklanki,

– cukier 1 szklanka,

– margaryna 200 g,

– jajka 5 sztuk,

– proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

– kakao 3 łyżki,

– kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,

– wrzątek 0,25 szklanki.

Wykonanie:

Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Kawę zaparzamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Jajka ubijamy na puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy cukier i miksujemy. Po chwili dodajemy mąkę i mieszamy. Do miski wkładamy masło oraz kawę i miksujemy. Na końcu wsypujemy kakao oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na keksówkę o dł. ok. 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C ok. 45–50 minut.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *