Kulinaria - przepisy

Te, które lubią pływać…

…czyli śledzie w sosie słodko-kwaśnym.

Powoli zaczynamy myśleć o świątecznych potrawach. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb, a w szczególności śledzi. Dlatego też proponujemy wam nową, ale bardzo pyszną wersję śledzi w sosie słodko-kwaśnym.

Składniki:

– 500 g filetów śledziowych,

– 2 łyżki cukru,

– 2 łyżki oleju,

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego,

– 2 cebule,

– 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego,

– liść laurowy,

– 3 ziarna ziela angielskiego,

– 3 ziarenka pieprzu,

– kilka ziarenek gorczycy.

Wykonanie:

Śledzie płuczemy i moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy cukier i na małym ogniu mieszamy aż się rozpuści. Następnie wlewamy ocet wymieszany z koncentratem pomidorowym i dokładamy pozostałe przyprawy. Całość podgrzewamy ok. 3 minut i studzimy. Śledzie kroimy w paski, mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

0 0 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x