Kulinaria - przepisy

Muffiny jogurtowe z konfiturą śliwkową

Jednym z moich „zapachów dzieciństwa” jest woń jesiennych śliwek, tym razem postanowiłam ten jesienny smak ubrać w jego słodką odsłonę, czyli muffiny.

Składniki w pokojowej temperaturze – na 12 babeczek

½ szklanki cukru
2 jajka
¼ szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu naturalnego
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
konfitura lub powidła w ulubionym smaku – ja użyłam konfitury śliwkowej

Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszysty kogel. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wolno miksujemy lub mieszamy łyżką. Do foremek na muffinki (papilotek umieszczonych w blaszce) wykładamy po łyżce ciasta, następnie około łyżeczki konfitury. Wypełniamy ponowie ciastem do ok 1/3 wysokości foremek. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 – 30 minut.

4 2 głosy
Oceń temat artykułu
reklama
reklama
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Polecamy

Back to top button

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x