Fot. Monika Włudarska

Jego wysokość, czyli pieróg

Views: 206

Jakie jest Wasze ulubione świąteczne danie? Jednym z moich faworytów są pierogi z kapustą i pieczarkami. Pieczarki możemy zamienić, np. na mrożone grzyby leśne. Jednak ja bardzo lubię dodatek pieczarek w pierogach, więc czasami do farszu używam mieszanki pieczarek i leśnych grzybów. Napiszcie w komentarzach bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie świąt?

Składniki na około 50 szt.
– ciasto:
0,5 kg mąki,
ok 230 – 250 ml ciepłej wody,
szczypta soli,
1 jajko,
5 łyżek oleju rzepakowego,
– farsz:
1 spora cebula lub 2 mniejsze,
30 dag kapusty kiszonej,
30 dag pieczarek,
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy,
łyżka masła do smażenia.

Wykonanie:
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest dosyć kwaśna wypłukać), posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości. Do gotującej się kapusty możemy dodać także kilka, namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Odlać wodę, ostudzić kapustę.
Na maśle zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć i podsmażyć razem do redukcji płynu.
Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.

Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Trwa to około 10 -15 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia. U mnie w domu najbardziej lubimy pierogi podsmażane na złoty kolor. Pierogi smakują także wybornie z okrasą, z domowego smalcu i cebulki.

Komentarzy: 0

Twój adres nie zostanie nigdzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone gwiazdką *