Kulinaria - przepisy

Błyskawiczne pączuszki

Wielkimi krokami zbliża się koniec karnawału i dzień, w którym żadna dieta nie ma uzasadnienia, czyli tłusty czwartek. Chciałabym Wam, oprócz tradycyjnych pączków i faworków, zaproponować bardzo szybką i pyszną wersję pączuszków na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki:

– jogurt naturalny 400 g,

– mąka pszenna 1,5 szklanki,

– proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

– jajka 2 sztuki,

– cukier wanilinowy 1 łyżka,

– cukier 2 łyżki,

– szczypta soli,

– olej do smażenia 1 litr.

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy – chwilkę miksujemy. Wlewamy jogurt i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki wlewamy ciasto – 1 łyżka to jeden pączuszek. Smażmy na rumiano – pączuszki zazwyczaj przekręcają się same, ale czasami trzeba je obrócić.

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!