BlogKuba Wolski - Piekielna Kuchnia

STEAK SEZONOWANEGO ANTRYKOTU

Składniki:

– 300 g sezonowanego antrykotu,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 gałązka rozmarynu,
– 50 ml olej z pestek winogron,
– szczypta grubej soli w płatkach,
– szczypta pieprzu młotkowanego,
– łyżka masła.

Znajdź genialny kawał sezonowanego antrykotu. Natrzyj go rozgniecionym ząbkiem czosnku i roztartym w ręku świeżym rozmarynem. Włóż do naczynia, zalej olejem. Marynuj min. 3 godziny w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na 24 godziny lub do chwili kiedy jego temperatura osiągnie temperaturę otoczenia. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową do 200 st. C lub gdy zacznie dymić (patelnia).

Wrzuć antrykot na grilla, na 3 minuty z każdej strony. Po 6 minutach zdejmij steaka na talerz i zakryj go folią aluminiową. Po 3 minutach zdejmij folię, posól, oprósz grubym pieprzem. Pokrój go w grube plastry i ułóż na desce. TY WYBIERASZ z czym go podasz, ale najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami, masłem czosnkowym, lekką wiosenną sałatą z piwnym vienegrettem.

Tagi

Powiązane artykuły

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentarzy artkułu
0 Odpowiedzi
0 Obserwują
 
Robi furorę!
Gorący komentarz!
1 Osób komentujących
Monia Ostatnio skomentowali
  Subskrybuj dyskusję  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monia
Gość
Monia

Czy w Piotrkowie dostanę gdzieś taką wołowinkę?

Sprawdź także
Close
Back to top button
Close
Close