GminyŁęki SzlacheckieWażne wiadomościWydarzenia

Baranina pieczona z cebulką i z czosnkiem oraz prażuchy palone z psiochą, czyli przegląd Smaków Ziemi Piotrkowskiej

Baranina pieczona z cebulką i z czosnkiem najpyszniejsza, czyli druga edycja Konkursu Smaki Powiatu Piotrkowskiego organizowanego przez nasze Starostwo oraz Fundację Iglo rozstrzygnięta!

Do konkursu zgłosiło się 18 organizacji, głównie KGW oraz innych stowarzyszeń, działających na terenie Powiatu Piotrkowskiego, które zaprezentowały wiele regionalnych pyszności przygotowywanych według oryginalnych 25 – letnich przepisów.

Członkowie komisji konkursowej, w skład której weszły m.in. osoby zaproszone do prac w kapitule nadającej znak promocyjny Marki Lokalnej „Prosto z serca – produkty Ziemi Piotrkowskiej”, tj.: Prezes Zarządu Fundacji Iglo Czesław Maszczyk, Prezes Zarządu Radio Pasmo Piotrków Tomasz Stachaczyk, Prezes Stowarzyszenia Dolina Pilicy Bronisław Helman, Agnieszka Rusiecka przedstawicielka Stowarzyszenia Dolina Pilicy oraz Magdalena Poulain i Krzysztof Smug z Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS, skosztowali wiele wyśmienitych zup, mięs, potraw z kapusty, pierogów i innych jedynych w swoim rodzaju dań. Spośród nich komisja postanowiła nagrodzić:

  • baraninę pieczoną z cebulką i z czosnkiem, przyznając Grand Prix oraz bon w wysokości 700 zł KGW Ogrodzona z Gminy Łęki Szlacheckie,
  • świeżonkę, chleb pszenno-żytni, seromakowca, przyznając 1 miejsce oraz bon w wysokości 600 zł KGW z Korytnicy z Gminy Sulejów,
  • prażuchy palone z psiochą, przyznając 2 miejsce oraz bon w wysokości 500 zł KGW Ręczno z Gminy Ręczno,
  • zupę dyniową z zacierkami, przyznając 3 miejsce oraz bon w wysokości 400 zł KGW Wolbórz z Gminy Wolbórz.

Były również wyróżnienia, za które autorzy potraw otrzymali bony w wysokości 300 zł. A trafiły one do:

  • KGW Golesze Duże z Gminy Wolbórz za zupę chrzanową,
  • KGW „Koniczynka” z Nowej Wsi z Gminy Sulejów za kapuśniak z prażuchami,
  • KGW Kolonia Stara z Gminy Aleksandrów za kapuściany żurek, łazanki z mąki orkiszowej z sosem grzybowym, prazoki – dziady z kapustą kwaszoną, kapustę z grochem biały jaś, dżem tęczowo – arbuzowy.

Ponadto, każda organizacja biorąca udział w konkursie dostała nagrodę rzeczową od Fundacji IGLO oraz bon pieniężny od Powiatu Piotrkowskiego. Uczestnikom gratulowali przedstawiciele organizatora konkursu, czyli Starosta Piotr Wojtysiak i Prezes Fundacji Iglo Czesław Maszczyk oraz gościnnie Wójt Gminy Łęki Szlacheckie Piotr Łączny. – Dziękujemy za udział w tej kulinarnej podróży, wszystkie potrawy były przepyszne i wyjątkowe – takie Prosto z serca – powiedział na zakończenia starosta Piotr Wojtysiak.

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!