Piotrków TrybunalskiWażne wiadomościWydarzenia

Ostatnia szansa na karpia. Na targowisku ruch przed samą Wigilią

Jeśli planujecie postawić na wigilijnym stole świeżą rybę, to ostatni dzwonek. Dzisiaj jest ostatni dzień, kiedy na targowisku można kupić żywe karpie prosto z wody. Sprzedawcy przyznają, że choć handel trwa od kilku dni, wielu klientów czekało do samego końca.

Jest taniej niż rok temu

Dobra wiadomość dla kupujących jest taka, że w tym roku w portfelach zostanie nam nieco więcej pieniędzy. Potwierdza to Adrian Adamus z Trzepnicy, którego rodzina zajmuje się sprzedażą ryb już od 25 lat.

W tym roku karpie sprzedajemy po 25 złotych za kilogram. Jest taniej, bo w zeszłym roku ryby kosztowały 27 złotych. Koszty utrzymania spadły, więc i klienci płacą mniej – wyjaśnia pan Adrian.

Sprzedawca przyznaje, że zainteresowanie rybami jest umiarkowane, ale nie narzeka na brak pracy.

– Każdy pyta i czeka na ostatnią chwilę, żeby kupić rybę prosto wyłowioną z wody. Jeśli chodzi o rozmiar, to moim zdaniem najlepsze są sztuki ważące od 2,5 do 3 kilogramów. Takie smakują najlepiej – dodaje.

Tradycja silniejsza niż pośpiech

W kolejce spotkaliśmy pana Marka, mieszkańca Piotrkowa, który na zakupy wybrał się rano. On jednak szuka nieco mniejszego okazu niż ten polecany przez sprzedawcę.

Szukam sztuki tak do 2 kilogramów. Moim zdaniem takie mniejsze ryby są smaczniejsze i nie czuć ich mułem – mówi piotrkowianin. – Kupuję na ostatnią chwilę, żeby ryba była jak najświeższa. Nie wyobrażam sobie świąt bez karpia, to u nas rodzinna tradycja. Bez tej ryby to po prostu nie byłaby Wigilia – mówi mężczyzna.

Jak rozpoznać świeżego karpia? 4 proste zasady

Jeśli nie kupujemy ryby tak jak pan Marek, prosto z wody, to wybierając rybę warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które dają gwarancję, że karp będzie smaczny i zdrowy:

  1. Jasne i wypukłe oczy – To najprostszy test. Świeża ryba ma błyszczące, przejrzyste oczy. Jeśli są mętne lub zapadnięte, lepiej poszukać innego okazu.
  2. Czerwone skrzela – Warto zerknąć pod pokrywy skrzelowe. Powinny mieć intensywny, czerwony kolor. Szary lub brązowy kolor to znak, że ryba nie jest już pierwszej świeżości.
  3. Sprężyste mięso – Jeśli kupujesz rybę w całości, naciśnij ją delikatnie palcem. Mięso powinno być twarde i szybko wrócić do pierwotnego kształtu. Jeśli wgniecenie zostaje, ryba jest „wymęczona”.
  4. Naturalny zapach – Karp prosto z wody pachnie po prostu rzeką lub stawem. Unikaj ryb, które mają ostry, nieprzyjemny zapach, którego nie da się pomylić z niczym innym.
5 1 głos
Oceń temat artykułu
reklama
reklama
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Polecamy

Back to top button

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x