Piotrków TrybunalskiWydarzenia

Rusza Trybunalski Festiwal Smaków

Trybunały Nalewkowe, Piotrkowskie Święto Miodu, Biesiada Trybunalska – tak prezentuje się się I Trybunalski Festiwal Smaków. Zaczynamy już dziś świętem nalewki, jutro – święto miodu. Ponadto przez najbliższy tydzień, na mieszkańców miasta czeka uczta dla podniebienia. Niektóre piotrkowskie restauracje przygotowały na ten tydzień specjalne menu. W piątek, w restauracji “Miód i Wino” na Podklasztorzu w Sulejowie, Katarzyna Bosacka spotkała się ze starostą piotrkowskim Piotrem Wojtysiakiem, który w tym roku jest współorganizatorem Trybunalskiego Festiwalu Smaków.

Trybunały Nalewkowe rozpoczną się w sobotę o 15:00. Wcześniej specjalna komisja, pod przewodnictwem znanej dziennikarki Katarzyny Bosackiej, wybierze najlepsze trunki. Wieczorem, Katarzyna Bosacka będzie przygotowywać potrawy na scenie. Dziennikarka głównie kojarzona jest z poradami konsumenckimi, jednak z gotowaniem związana jest od najmłodszych lat. – Nie ma dobrego gotowania bez dobrych zakupów spożywczych. Tak było u mnie. Zaczęłam gotować mając 10,11, może 12 lat. Na pewno miało na to wpływ to, że oboje rodziców zajmowało się kuchnią. Moje świadome dzieciństwo to lata 80-te. To czas w którym naprawdę niczego nie było w sklepach, ale zarówno tata jak i mama, gotowali. Mama była domowym cukiernikiem, piekła pasztety. Tata z kolei, robił świetne zupy. Nielegalnie przywoził od swojej rodziny połowę, czasem ćwiartkę świni. Potem, w 9-cio metrowej kuchni, na 15 piętrze bloku z wielkiej płyty mój tato robił te wszystkie cuda – kiełbasy, kaszanki… Kuchnia to jest teatr. Nic nie było w telewizji, więc w kuchni były kolory, odgłosy, zapachy, smaki. Po prostu chłonęłam to jak gąbka. Poza tym, ja naprawdę bardzo dużo gotuję. Nie da się wychować czwórki dzieci na mrożonej pizzy i daniach z mikrofalówki – mówi w rozmowie z nami Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka przyznaje także, że stara się nie jeść słodyczy, ale od czasu do czasu kieliszek dobrej nalewki zastępuje deser. Ulubiony smak ? Wiśniówka albo mirabelkowa. Skądinąd wiemy, że te smaki na pewno pojawia się podczas dzisiejszych Trybunałów.

Poza tym, na płycie Rynku Trybunalskiego zaplanowano jarmark produktów regionalnych, a umiejętności kulinarne zaprezentują kucharze piotrkowskich restauracji.

0 0 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x