Kuba Wolski - Piekielna KuchniaKulinaria - przepisy

Gulasz z dzika

SKŁADNIKI:
– 1,5 kg mięsa gulaszowego z dzika,
– 1 biała cebula,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 duże marchewki,
– 2 korzenie pietruszki,
– 1 bulwa selera,
– 1 papryka czerwona,
– 5 liści laurowych,
– 10 szt. ziela angielskiego,
– 10 jagód jałowca,
– 50 ml oliwy z pestek winogron woda,
– wino czerwone,
– tymianek (najlepiej świeży), ale można użyć suszonego,
– sól, pieprz, papryka słodka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gulaszowe mięso z dzika kroimy w grubą kostkę i marynujemy w tymianku z oliwą (można zostawić w lodówce na całą noc. Cebulę i selera kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półtalarki, czosnek drobno siekamy lub miażdżymy, a paprykę (najlepiej obraną ze skórki) kroimy w paseczki. Najpierw na maśle z oliwą przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, pietruszkę, seler i marchewkę i smażymy tak, aby nabrały złotego koloru, a na końcu paprykę. Po minucie dodajemy mięso tak, aby zamknąć je ze wszystkich stron, zatrzymując soki w mięsie i na dość dużym ogniu podsmażamy. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy paprykę w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca i zalewamy wodą i winem w proporcji 1 do 1 (tak, aby mięso przykryć do połowy), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy. Co jakiś czas dolewamy wodę. Kiedy mięso już zmięknie, solimy i pieprzymy do smaku. Nasz wyborny dziki gulasz idealnie pasuje do kasz i ziemniaków. Podawać go możemy z czerwoną kapustą kiszoną lub ćwikłowymi buraczkami. SMACZNEGO! DARZ BÓR!

0 0 votes
Oceń temat artykułu
reklama
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecamy

Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x

Ej! Odblokuj nas :)

Wykryliśmy, że używasz wtyczki typu AdBlock i blokujesz nasze reklamy. Prosimy, odblokuj nas!